Water bij de thee (deel 2): de antioxidanten in water

Waarom ZACHT WATER gebruiken bij het zetten van thee of infusies?

Zoals je reeds kon lezen.. kruiden en thee bevatten veel heilzame stoffen waaronder mineralen en vitaminen maar dan in organische vorm (deel 1 + blog: Antioxidanten, de waarheid..). Om deze geneeskrachtige stoffen hun werking te laten doen in ons lichaam laten we deze best geen verbinding maken met nutteloze stoffen (de anorganische mineralen) die in het water aanwezig zijn!

Water bij de thee? De heilzame stoffen in theebladeren of kruiden noemen we antioxidanten. Bij het gebruik van zacht water kunnen deze antioxidanten vrij in het water circuleren. Na het drinken van een thee/kruideninfusie gaan de antioxidanten hun werk doen binnen ons lichaam en helpen ons om vrije radicalen* te vangen en te vernietigen. Op deze manier houden ze ons gezond.

*Een oxidant of vrij radicaal is een atoom die altijd in vrije of ongebonden vorm voorkomt, het zijn de afvalstoffen van ons lichaam. Een lichaam is dag en nacht bezig is om specifieke processen (stofwisselingen) op punt te houden. Stress, veroudering.. verstoren ze het proces tussen protonen en neutronen (zie deel 1). Ze hebben een ongepaard elektron te veel of te weinig waardoor ze NIET kunnen overleven. Om te blijven bestaan snoepen ze elektronen af van een ander atoom met een te veel aan positieve ionen (= antioxidanten). Dit proces blijft doorgaan totdat er voldoende antioxidanten worden aangereikt die één elektron te veel hebben.

Wanneer we hard water gebruiken (= water met veel droogresten/mineralen), gaan de heilzame bestanddelen een verbinding aan met de droogresten. Deze verbindingen vormen één blok, een blok die niet meer uiteen te krijgen is. Dit blok komt ons lichaam binnen, kan daar geen verbindingen meer aangaan en wordt zelfs ballast. Jammer, want het waren heilzame stoffen die ons lichaam goed had kunnen gebruiken om ons gezond te houden. Mijd daarom mineraalwater met een te hoge restwaarde. De restwaarden van water kan je terugvinden op het etiket onder residu of droogrest.

BESLUIT: Zachte waters zijn waters met een lage restwaarde + lage redoxwaarde (zie deel 1) + neutrale PH waarde. Het zijn waters met een ANTIoxidante werking. Samen met de antioxidanten van kruiden en thee helpen ze om ons lichaam gezond te houden. Ze hebben elektronen ten over (= te veel) waardoor ze een verbinding kunnen aangaan met vrije radicalen die elektronen te weinig hebben.

OPGEPAST: Water is onderhevig aan licht, lucht en warmte. Bij de minste verandering in temperatuur/ licht/lucht veranderen ook de redox-waarden van het water. Zo bewaar je het water best koud, drink je een fles water het best leeg binnen een redelijke termijn (24 uur) en stel je deze het best niet bloot aan (verontreinigde) lucht. 

Door het koken van water beschadig je veel zuurstofmoleculen, zuurstofmoleculen die nodig zijn om de verbinding te maken tussen de oxidator en reductor. Op de vraag of er bij water dat je eerst kookt en daarna laat afkoelen nog voldoende redox potentieel aanwezig is, moet ik het antwoord schuldig blijven. Ik veronderstel dat dit niet het geval is. Moleculen van waterstof en zuurstof zijn bijna vrij van radicalen, maar wanneer ze bij afkoeling terug contact maken met (verontreinigde?) zuurstof en een verminderde (?) hoeveelheid aan zuurstof is het nog maar de vraag in welke mate de oorspronkelijke vorm van water is hersteld…

Wens je een thee of kruideninfusie die je gezondheid op peil houdt.. gebruik dan zacht water, kook het water niet (ik zet mijn thee altijd met een watertemperatuur van 80°C) en probeer zoveel mogelijk te werken met producten vrij van pesticiden en andere troep!

Waters vergelijken op hun mineralen, Ph waarden en restwaarden?? Hierbij link: http://aquanaturella.com/pdf/bottledwaters.pdf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *