Misschien heb je het ooit al gezien “Premium tea”…. Maar wat betekent dit eigenlijk?
Volgens het woordenboek kan “Premium” vele betekenissen hebben: Een prijs of onderscheiding. Een som geld of bonus uitgekeerd in aanvulling op een normale prijs, salaris, of een ander bedrag. Een toegift-artikel (gratis artikel bij een aankoop). Leergeld en zo zijn er nog enkele.
Maar hoe zit het dan bij thee??
Premium thee/tea betekent: “van hoge kwaliteit”: noem het zoals je wil… “klasse”, “top” of de “beste” thee!
In de praktijk gaat het hier voornamelijk om losse theebladeren, thee uit een eerste oogst en/of uit hogere, moeilijk bereikbare gebieden en/of uit een uitzonderlijk goede oogst en/of een met de hand geplukte thee. Dat het klimaat, de grond, de vochtigheid en manier van verwerking hier een grote rol in spelen moet ik jullie waarschijnlijk niet vertellen. Premium thee zal dan ook jaar na jaar verschillen van smaak, afhankelijk van de natuurlijke omstandigheden.
Voor vele producenten is een “premium thee” een persoonlijke keuze en dus wordt er met de betekenis wel eens een loopje genomen. Maar laat ons vooral onthouden dat de ingrediënten van premium thee onvervangbaar zijn en dus zeker niet worden gemengd. Ze zijn puur, staan op zichzelf, hebben hun eigen natuurlijke en unieke smaak gevormd door de natuur die ze jaar na jaar beïnvloedt.
Melanges bestaan vooral uit fijne theebladeren en worden binnen de thee-industrie veelal gekoppeld aan een merk. Dit wordt zo toegepast om de smaak te behouden ieder jaar opnieuw. Zo zal een Earl-grey jaar in jaar uit hetzelfde smaken. Dit kan niet worden gezegd van een Tieguan-Yin een Lung Ching of een Anji White. Dit zijn natuurlijke, pure theeën, zoals de natuur ze jaar na jaar heeft laten groeien en beïnvloed.
Buiten de “Premium Tea” kunnen we nog een onderscheid maken tussen “Bulkthee” en “Merkthee”:
Bulkthee is een thee van lage kwaliteit. Zoals de naam doet vermoeden gaat het hier voornamelijk om massaproductie. Men maakt gebruik van machines die de bladeren (groot en klein) en takjes machinaal plukt. Daarna zal men het blad machinaal snijden, uit elkaar trekken en rollen. Vervolgens worden ze volgens grootte geselecteerd, de grotere bladeren gebruiken ze voor hun Merkthee. Kleine bladeren worden vermalen en verwerkt tot bulk-thee wat we kennen als het alom bekende “Theebuiltje”. Het is vooral lowbudget en betekent dus veel winst! De Chinezen noemen het ‘Dust’ wat ‘stof’ betekent.
Merkthee wordt gekenmerkt door de grote marketinginspanningen van bepaalde merken. Het zijn meestal machinaal geplukte bladeren, geselecteerd volgens grootte en vermengd met verschillende theeën uit andere plantages. Hierbij worden veel bladeren gekneusd en beschadigd, wat aanleiding kan geven tot een bittere smaak. Om dit te voorkomen mengen ze de bladeren dikwijls met kruiden, bloemen, vruchten of worden ze besprenkeld met (natuurlijke?) aroma’s. Een mooie verpakking, vormgeving, uitstraling en woordspeling (denk hierbij aan een onterecht gebruik van het woord premium of biologisch) is hierbij belangrijker dan de smaak. Als het maar verkoopt!
Hoewel de overgrote meerderheid in mijn webwinkel “Premium theeën” zijn, zullen naar de toekomst toe alle melanges uit het assortiment verdwijnen: http://www.webwinkel.verytastea.com/
Geef een antwoord