Rozenbottel of Hibiscus. Ken je het verschil?

Rozenbottel is de vrucht van de rozenplant. Rozenbottel vormt zich na de bestuiving van de bloemen in het voorjaar en wordt een rijpe vrucht in het najaar.

Bij Hibiscus wordt de bloemkelk van de éénjarige Rosselle plant gebruikt. In het begin zijn de bloemen wit of geelachtig maar wanneer de vrucht begint te rijpen wordt de bloemkelk vlezig en helderrood. Tegenwoordig kunnen deze op siroop worden gekocht en dienen als een lekkere versiering en versnapering in een glas bubbels.

—————-

De smaak: Bij gedroogde Rozenbottel is de smaak bijna NIHIL bij een infuus (kruidenthee) OF je moet ze op voorhand (24u) laten weken…. ! Hierbij zal de infusie licht zurig smaken.

Hibiscus daarentegen geeft een sterk zurige smaak en doet denken aan de rode bosbes.

Daarom worden bij de meeste kruidenbuiltjes een mengeling van Rozenbottel met Hibiscus aangeboden. Kijk de verpakking maar eens na!

—————-

Gezondheid: Rozenbottel is een echte vitamine C-bom en bevat veel meer vitamine C dan bijvoorbeeld kiwi en sinaasappel, daarnaast bevat hij ook vitamine A,E en K en collageen. Collageen is een eiwit dat de huid strak trekt waardoor je een effect van jongere uitstraling creëert.

Hibiscus is een krachtig anti-oxidant en kan gebruikt worden tegen een hoge bloedruk en slechte cholesterol. Hij verbetert de vetstofwisseling en geeft verlichting bij maagproblemen en kriebelhoest.

—————-

Belangrijke weetjes:

1. Er bestaat ook NIET-eetbare rozenbottel, pluk ze daarom nooit zelf!!!

2. Toevoeging van suiker vermindert de werking van vitamine C!

3. En wist je dat de bladeren van de Roselle plant kunnen gebruikt worden als kruidige variant van spinazie. Deze worden veel  als smaakmaker gebruikt in Senegalese vis- en rijstgerechten.

4 Responses to Rozenbottel of Hibiscus. Ken je het verschil?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *