Pu-erh uit Mengsong… lekker, puur en goed voor de lijn.

Pu-erh uit Mengsong..

En toen las ik de volgende woorden….. Mengsong is een laat-rijzende ster in de meest recente Pu-erh markt. De prijs voor ruwe thee in deze regio was in 2008 relatief laag. Trouwens, de theebomen in de regio hebben geen last van overbevissing (overpluk) in vergelijking met sommige andere Pu-erh producerende regio’s. Deze thee is dan ook beschikbaar tegen een zeer goede prijs. En, naar onze mening, is de kwaliteit  hoger dan zijn prijsniveau……

Wat een leuk nieuws en dus wil ik jullie laten meegenieten!!

Mengsong… Mengsong ligt in de Menghai county (provincie Yunnan) te zuidwesten van China. Het is een gebied waar veel Pu-erh thee wordt geoogst. Maar Mengsong maakt het thee-gebied zo uitzonderlijk omdat daar nog altijd een Hani cultuur heerst. Kenmerkend voor deze cultuur zijn de complexe systemen van kanalen, die het water, van de beboste Ailao-bergen naar de typische rijstterrassen brengt. Deze terrassen zijn over de afgelopen 1300 jaar gebouwd en bewerkt. Momenteel zijn er nog 82 dorpen in het gebied. Behalve hun bijzonder complexe rijst-terrassen hebben ze ook bijzonder gevormde huizen en een eigen religie. Vele van de Hani volkeren dragen nog traditionele kleding waardoor ze geliefd zijn bij de toeristen!

Pu-erh Mengsong… de theebladeren komen van wilde theebomen. Deze groeien in beboste gebieden in het Manxiliang gebergte (2000 meter hoog). Deze bomen groeien op een zeer voedselrijke bodem, hierdoor zijn de bladeren relatief klein maar wel enorm aromatisch. Voor deze theecake (want zo noemen we de typische vorm waarin de thee geperst wordt) werden de beste bladeren gebruikt van de oudste bomen. Het is een Sheng of rauwe Pu-erh en wordt bewerkt zoals een groene thee. Je zou dus kunnen stellen dat het een groene Pu-erh is. Deze theecake is afkomstig uit de lenteoogst. In totaal zijn er slechts 60 stuks geproduceerd en hiermee de enigste oogst voor het jaar 2013. De geur is zoet, een beetje bitter op de tong, met een zoete nasmaak. Het is zoals je leest een jonge Pu-erh, maar erg fijn van smaak. Hij wordt minder bitter naarmate de jaren vorderen. Pu-erh kan men heel lang bewaren en wordt, zoals bij sommige wijnen, beter met het ouder worden.

Zelf heb ik 5 stuks aangekocht. Gezien de kleine hoeveelheid kan deze NIET worden gekocht via de webwinkel! Wie er één wil bestellen…  neemt best contact op, want OP=OP!

*Oxidatie = Bij inwerking van zuurstof op de enzymen (eiwitten) krijgt het theeblad een bruine-zwarte kleur, hoe donkerder het blad, hoe zwaarder de oxidatie en het aroma (zwarte thee).

Maar wat maakt een thee dan tot een Pu-erh cake? Pu-erh wordt gefermenteerd*. Door inwerking van interne bacteriën en gisten fermenteren de theeblaadjes.

Een hedendaagse Pu-erh wordt gestoomd en vervolgens in plakken, tegeltjes of kogeltjes samengeperst. Daarna wordt de thee te drogen gelegd en opgeslagen om verder te rijpen. Dit rijpingsproces werd in de jaren ’60 en begin jaren ’70 bedacht om de rijping kunstmatig te versnellen. De thee kan hierdoor na reeds een paar maanden drinkbaar gemaakt worden en is hij voor de thee-industrie sneller verkoopbaar.

Een traditionele Pu-erh wordt enkel samengeperst (zonder stoom) en heeft minimaal vijf jaar nodig om te rijpen. Tegenwoordig worden beide methodes naast elkaar toegepast, waardoor er zowel ruwe groene thee als rijpe gekookte behandelde (zwarte) thee voorhanden is. De Pu-erh uit Mengsong die ik kocht is een jonge groene thee en dus enorm gegeerd bij ‘de echte Pu-erh drinkers’.

*Fermentatie = gisting van voedingsmiddelen. Tijdens een fermentatie worden suikers of koolhydraten omgezet in andere producten zoals melkzuur, azijnzuur en ethylalcohol. Voorbeelden hiervan zijn wijn, yoghurt, bier en kazen.

Bij thee zijn het enkel de Pu Erh en Gele thee die in meer of mindere mate een gisting ondergaan. Het eten of drinken van producten met bacteriën, schimmels en gisten die bij de fermentatie betrokken zijn kan geen kwaad.

Pu-erh en de gezondheid…. De thee heeft het imago een vetverbrander te zijn en cholesterolverlagend te werken. Hij bevat net als andere theesoorten secundaire plantenstoffen. Maar door de fermentatie zijn deze echter in hogere concentraties aanwezig. Volgens onderzoek van een arts uit China is een Pu Erh thee één van de meest werkzame theeën tegen overtollige en schadelijke lichaamsvetten. En dus wordt hij regelmatig ingezet als ondersteuning bij een vermageringskuur. Mensen die deze thee drinken leven langer en gezonder. Verder zal Pu-erh de spijsvertering stimuleren, darmwerking bevorderen, hongergevoel verminderen, reinigen en ontslakken van je lichaam en zuiveren van het bloed!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *