Moringa thee versus capsules. De verschillen..

Hallo Bloglezers,

Deze morgen kreeg ik wel een hééél interessante vraag… Dank U wel Elly.

Goedemorgen,

Graag zou ik van u antwoord krijgen op de volgende vraag: na uw site te hebben gelezen ben ik erg geïnteresseerd om Moringa thee te gaan gebruiken maar nu vraag ik me af of de werking van de thee hetzelfde is als die van de poeder/capsules? Blijven alle werkzame stoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren, omega’s enz. in de thee aanwezig of gaat er een aantal verloren door de hitte? Ik heb Moringa poeder in huis en heb dit ook gebruikt maar de ontgiftingsverschijnselen zijn bij mij (altijd) behoorlijk en hiermee dus ook. Nu vroeg ik mij af of de thee misschien iets milder werkt (misschien als je hem de eerste keren iets korter laat trekken?) en dus minder “bijwerkingen” geeft. Maar ik wil uiteraard wel Moringa nemen wat ook werkt dus vandaar mijn vraag. Ik heb deze vraag ook aan iemand anders gesteld via internet en die liet mij weten dat de thee lang zo goed niet is als de poeder omdat alleen de in water oplosbare stoffen erin zitten en de rest niet? Bent u deze mening ook toegedaan of niet? en zo ja, wat voor goede stoffen zitten er dan nog wel in de thee na bereiding en welke niet? als de helft verloren gaat in vergelijking met de poeder dan moet ik toch maar voor het laatste kiezen. Echter op uw site lees ik niks over het feit dat de thee minder goed zou zijn dan de poeder dus ik ben een beetje in verwarring.
Ik zou het erg fijn vinden als u mij zou willen antwoorden en advies geven zodat ik weet wat ik moet doen.
Ik dank u bij voorbaat voor de moeite en hoor graag van u!
Met vriendelijke groet,
Elly

 

 

Beste Elly,

Fijn dat je mijn blog hebt gelezen. Maar vooral… een interessante vraag!

Bij deze wil ik eerst en vooral duidelijk maken dat ik geen zwart/wit antwoord kan geven op alle vragen. Dit omwille van het feit dat de inhoudsstoffen van kruiden en planten zo afhankelijk is van externe factoren dat een duidelijk antwoord met betrekking tot de hoeveelheid aan deze inhoudsstoffen niet kan. Toch zal ik proberen om het kort en duidelijk uit te leggen.

Ten eerste heb ik het hier over de GEDROOGDE versie van moringa (bladeren!!). Lees hierbij ook mijn blog over de antioxidanten.

Zowel de gedroogde moringa-bladeren als de moringa-capsules bevatten bepaalde en meestal heel specifieke werkzame stoffen (zo ook voor ALLE kruiden). Uiteindelijk zal de hoeveelheid aan inhoudsstoffen die we binnenkrijgen afhangen van bepaalde (externe) factoren en hoe wij er mee omgaan..

1. Het begint al met de productie/verwerking.. de grond waarop deze boom groeit.. of het nu voedselarme of voedselrijke grond is, daar zal je al een verschil zien in de hoeveelheid aan bepaalde inhoudsstoffen. Hoe waren de weersomstandigheden? Werd er gesproeid? Is er sprake van zware luchtvervuiling? Ook het verwerkingsproces.. werd de moringa op de juiste manier geplukt, verwerkt, bewaard?? We hebben daar geen zicht op en kunnen alleen maar hopen dat dit in de beste omstandigheden verloopt zodat we alleen maar alle goeie inhoudsstoffen tot ons nemen!

2. Als kruiden worden verwerkt… of het nu gaat over plukken, drogen, verpulveren, verwarmen enz.. er gaan ALTIJD inhoudsstoffen verloren (vooral de etherische oliën) of je moet de bladeren/bloemen/zaden/wortels vers/rauw innemen.

3. De persoon die je aanschreef op het internet heeft deels gelijk.. Bepaalde stoffen worden moeilijk of bijna niet opgenomen in water. Het gaat hier dan vooral over de Etherische Oliën* en Alkaloïden* die gedeeltelijk oplosbaar zijn in water EN harsen* die totaal NIET oplosbaar zijn in water. 

*(Etherische oliën die net super gezond zijn vervliegen door het drogen en verpulveren, wat veel sterker het geval is bij capsules dan bij thee).

*(Alkaloïden = zijn meestal giftig tot zeer giftig voor het lichaam, wat uw heftige ontgiftingsverschijnselen zou kunnen verklaren, hoewel deze in kleine hoeveelheden nodig zijn om bepaalde processen in het lichaam goed te laten verlopen.) 

* Niet van toepassing voor het blad van de moringa.

4. De hoeveelheid aan inhoudsstoffen bij het zetten van een kruideninfusie hangt vooral af van het WATER! Gebruik zacht water en kook het vooral NIET! Kort gezegd: water met een laag residu (=weinig anorganische mineralen) is beter dan mineraalrijk water. Dit alles heeft te maken met het feit dat inhoudsstoffen bindingen aangaan met de aanwezige mineralen in het water, waardoor ze GEEN bindingen meer aangaan in het lichaam en zo hun werking in ons lichaam verliezen. 

Het niet koken van water heeft vooral te maken met het feit dat inhoudsstoffen zuurstofcellen nodig hebben om bindingen aan te gaan in het lichaam! Wanneer je het water kookt verdwijnt alle zuurstof en maak je ook veel inhoudsstoffen kapot. 

Conclusie: Als je een beslissing moet nemen tussen capsule of thee.. kan je best..

1. bekijken wat de capsules/thee inhouden.. (alleen de bladeren of ook poeder van de zaden,wortels, bloemen?) Pas ook op met vulmiddels in capsules, ze zijn belastend voor ons lichaam en kunnen enige bijwerkingen geven. Link: http://objectief.be/E460-cellulose.html of http://www.goedgeweten.be/ingredienten/e421/

2. opteren om te starten met infusies waarbij de ontgiftingsverschijnselen/bijwerkingen minder erg zullen zijn (gezien de alkaloïden minder oplosbaar zijn in water) en daarna overschakelen op capsules.

3. geen infusies zetten met mineraalrijk water en kokend water. De rest-waarden of residu-waarden staan meestal op het etiket vermeld en moeten minder dan 50mg/liter water zijn!

Binnenkort zal je nog meer kunnen lezen op mijn blog over “het belang van zacht water!”. Hou hem in de gaten! 

Bij deze hoop ik U hiermee een nog duidelijker kijk te hebben gegeven over de werking van inhoudsstoffen.

2 Responses to Moringa thee versus capsules. De verschillen..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *