Moringa oleifera… het kleine wonder van de natuur?

De Moringa Oleifera het kleine wonder van de natuur is een boom, ook wel wonderboom genoemd.

Hij komt voornamelijk voor in tropische tot subtropische gebieden met een steppeklimaat. Deze wonderboom dankt zijn naam aan de vele voedingsstoffen en medicinale eigenschappen die zowel aanwezig zijn in de bladeren, bloemen, zaden als wortels. IMG_0330Bij de Indiase gezondheidsleer wordt Moringa ingezet bij meer dan 300 kwaaltjes, gaande van het reguleren van de suikerspiegel – leveren van energie – stimuleren van metabolisme (=verminderen van vet) – het gezond houden van tanden, huid, haar en nagels tot het verbeteren van een goede geestelijk balans. Hij ontspant en helpt daarmee een goede nachtrust te verkrijgen. Hij bevordert en verbetert de kwaliteit van de melkproductie bij de borstvoedende vrouwen en werkt sterk schimmeldodend.

Waarom een infusie van MORINGA zo allesomvattend is!

Ons lichaam heeft vitaminen, mineralen, aminozuren, sporenelementen en celzouten nodig om optimaal te functioneren… als er ergens iets ontbreekt kan dit leiden tot kwalen en ziektes.
Om duidelijk te maken wat voor Super-boom/food Moringa is moeten we eerst even dieper ingaan op de noodzaak van verschillende voedingsstoffen die voor ons levensnoodzakelijk zijn. En raar maar waar: die zijn bijna allemaal terug te vinden in de Moringa-bladeren!

De bladeren van de Moringa bevatten 18 van de 20 bekende aminozuren* waarvan er heel wat onontbeerlijk zijn voor de mens. Zelf maken wij er maar 10 aan, de overige moeten we halen uit onze voeding. Is het dan geen klein wonder te noemen dat uit één en dezelfde boom “de Moringa” er ons nog eens 8 extra worden aangeboden ??!! Daarnaast bevat hij 46 antioxidanten en 36 natuurlijke ontstekingsremmers, wat bij andere kruiden niet te vinden is of men moet er al vele met elkaar mengen.

*Aminozuren vinden we in eiwitten. De eiwitten hebben we niet zo nodig, maar wel de 22 aminozuren :
De essentiële aminozuren zijn: phenylalanine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, threonine, tryptofaan en valine, histidine* en arginine* (*enkel essentieel voor kinderen).

De niet essentiële aminozuren: alanine, arginine, asparagine, asparaginezuur, cysteïne, glutamine, glutaminezuur, glycine, ornithine, proline, serine, tyrosine en histamine.

We hebben alle aminozuren nodig in de juiste verhouding om eiwitten te vormen die voor ons lichaam nodig zijn. Als onderdeel van enzymen, samen met vitaminen en mineralen, hebben ze taken die van levensbelang zijn. Enzymen zijn een soort katalysatoren die aan processen meedoen, zonder dat ze zelf vernietigd worden of veranderen in dat proces.

Het Moringa-blad heeft een samenstelling van aminozuren dat heel sterk gelijkend is op de samenstelling van ons bloed waardoor alle voedingsstoffen heel rap worden opgenomen en er weinig of geen bijwerkingen ontstaan.

Mineralen zijn, net als vitamines, voor onze gezondheid erg belangrijk en bestaan uit metalen en niet metalen. Er zijn maar liefst 143 mineralen en die hebben we allemaal nodig, al is het maar kleine hoeveelheden. De 18 belangrijkste mineralen die we nodig hebben om gezond te leven zijn : calcium, fosfor,  ijzer,  jodium, magnesium, zink, chloor, chroom, fluor, kalium, kobalt, mangaan, molybdeen, natrium, seleen, vanadium, koper en zwavel. Nog enkele andere bekende: aluminium, germanium, grafiet, goud, zilver.
Ruim 4 % van ons totale lichaamsgewicht bestaat uit mineralen. Bij een persoon van 80 kilogram is dat dus 3,2 kilogram mineralen! Om mineralen in ons lichaam op te nemen hebben we meerdere vitaminen en mineralen nodig om één specifiek mineraal af te breken en geschikt te maken voor ons lichaam. Ons lichaam kan geen mineralen maken en vitaminen kunnen niets zonder de mineralen.

Vitaminen : De Moringa zit bomvol vitaminen waaronder : vitamine A, B, B1, B2, B3, B6, foliumzuur, vitamine C, D, K en E.

Vetten : Moringa bladeren bezitten ook omega 3.6.9 vetzuren en vormen dus een goed vervangingsalternatief voor vis.

Sporenelementen spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling: Zeatine en Chlorofyl.

Belangrijke weetjes ivm de Moringa :

Hoewel Moringa 16 keer meer calcium bevat dan melk, bevat hij geen lactose en is dus goed voor mensen die lactose-intolerant zijn.

De gedroogde bladeren hebben een hogere voedingswaarde dan verse. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gedroogde Moringa-bladeren (mits ze zorgvuldig in de buitenlucht en schaduw gedroogd worden) een wezenlijk hogere hoeveelheid voedingsstoffen bevatten.

Zo bevatten ze:

4 x meer vitamine A dan wortels,
7 X meer vitamine C dan sinaasappel,
4 x meer calcium dan een glas melk,
2 x meer proteïnen dan soja,
meer ijzer… en dit is nog maar een kleine greep uit tal van andere voedingsstoffen!

Veranderingen na het drinken van 2 koppen Moringathee treden reeds op na enkele weken. Hierbij voelt men zich energieker en gezonder. Hoewel het gevoel na enige weken verdwenen lijkt (omdat we het snel als normaal beschouwen van ons goed te voelen, ‘gewenning’) zullen de weldaden ook op langere termijn zichtbaar worden zoals nagels, huid en haar die mooier gaan glanzen of het realiseren van/ervaren van een betere en diepere slaap.

Moringa bevat Phenylalanine, deze is belangrijk bij de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine (geluksgevoel), adrenaline en noradrenaline en beïnvloedt hiermee onze stemming en geestelijk functioneren.

De bloemen worden beschouwd als een delicatesse. Ze bevatten veel calcium en kalium. Ze hebben de smaak van paddenstoelen en kunnen vers gemengd worden in salades. Gebakken kunnen ze worden toegevoegd aan allerlei gerechten zoals pizza’s, pasta’s, soepen of omeletten. Gedroogd worden ze gebruikt voor het zetten van een kruideninfusie.

De zaden kunnen op velerlei manieren gebruikt worden. De verse zaden zijn zacht en worden gebruikt om er olie* uit te persen (*als bakolie, olie voor de cosmetica industrie en zelfs als biobrandstof). Zolang ze groen zijn worden ze verwerkt in gerechten, gestoomd of gebakken lijken ze sterk op onze erwten. Geroosterd hebben ze een nootachtige smaak en worden ze als snoepjes – aperitiefhapje verorberd.
De koek/poeder die ontstaat na de gewonnen olie wordt in veel probleemgebieden gebruikt om het water te zuiveren gezien de desinfecterende eigenschappen. Zoals het poeder een verbinding aangaat met toxische stoffen in het water en deze naar de bodem laat zakken (waardoor zuiver water aan de oppervlakte komt), zo gaat deze ook te werk in ons bloed en brengt deze giftstoffen naar buiten. Daarnaast worden ze gebruikt voor hun antibiotische en anti-inflammatoire eigenschappen bij artritis, reuma en jicht.

De bladeren worden gebruikt als groente (soort spinazie indien gekookt en als salade indien vers) maar worden ook veel vermalen als poeder en gebruikt als kruid of voedingssupplement. De thee van de gedroogde bladeren is super lekker! (te vergelijken met Linde-thee maar met een frissere en vollere smaak) en bevat een hogere hoeveelheid aan voedingsstoffen vergeleken met het verse blad. Hiervoor dienen ze onder de juiste omstandigheden te worden gedroogd (= warmte en schaduw).

De schors wordt gebruikt om papier van te maken.

Het hout wordt gebruikt om touw van te maken.

De wortels worden gebuikt als smaakversterker in de voedingsindustrie.

Zelfs het resterende afval wordt gebruikt om de bodem te verrijken.

Wat maakt van de Moringa een wonderboom?
Doordat de Moringa Oilefera zich heel snel aanpast aan allerlei veranderende omstandigheden, supersnel groeit (3m per jaar tot max 12m) bij extreem droge en arme grond en dan nog zoveel toepassingsmogelijkheden bezit, kan hij niet anders dan een wonderboom worden genoemd.

7 Responses to Moringa oleifera… het kleine wonder van de natuur?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *