Groene thee. Welke thee geniet uw voorkeur?

Chinese en Japanse thee is lekker, maar soms kan je het bos door de bomen niet meer zien. Beide landen zijn ontzettend groot en bezitten veel verschillende theeplantages en dus veel verschillende soorten. Maar één ding is zeker…. alle bladeren komen van de Camellia Sinensis. Alleen de streek, de hoogte, de grondkwaliteit, de luchtvochtigheid, de temperaturen en de manier van verwerken zorgen voor deze grote verscheidenheid.

Zo produceert China witte (Silver Needle), groene thee (Lung Ching), zwarte (Yunnan), rode  (Pu Erh), gele (Huo Shan), Oolong (Tieguan Yin), gerookte (Lapsang Souchong) en bloemen thee (Jasmijnthee).

Vooral het NIET laten oxideren van het blad na de pluk zorgt ervoor dat het een groene thee wordt. Oxidatie = Bij inwerking van zuurstof op de enzymen (eiwitten) krijgt het blad een bruine-zwarte kleur, hoe donkerder het blad hoe zwaarder de oxidatie en het aroma (zwarte thee).

Vooral Japan produceert veel verschillende soorten groene thee (Kukicha, Bancha, Kabusescha, Shincha, Senscha, Gyokuro… ) en Matcha. Matcha wordt gemaakt van bladeren van hoogwaardige theestruiken (Tencha = gemalen theeblad). Het blad wordt ontdaan van nerven en steeltjes en vermalen tot poeder, in tegenstelling tot andere soorten die eerst worden gestoomd en daarna opgerold. Veel van de Japanse plantages worden enkele dagen (20) tot 6 weken voor de oogst afgedekt met grote zeilen om het directe zonlicht tegen te gaan. Hierop reageert de theestruik met het laten opschieten van extra jonge grasgroene blaadjes. Deze jonge opgeschoten theeblaadjes bevatten veel aminozuren en zorgen voor een zachte, zoete en diepe grasachtige smaak (Unami). Hierdoor is de Japanse  groene thee, in tegenstelling tot de Chinese groene thee, absoluut niet bitter maar eerder zacht en hartig.

Je houdt van bitter of niet… mijn voorkeur gaat toch uit naar de niet bittere soorten zijnde de hoogwaardige Matcha en Gyokuro. Ook omdat deze meer L-Theanine bevatten die gelijk staat voor mentale rust! Zie artikel: Cafeïne-Theïne.. of hoe L-Theanine ons rustig maakt.

Noot: Zo zijn er ook enkele soorten Chinese groene thee die NIET bitter smaakt. Onder de Chinese groene thee rekenen we de: Lung Ching, Anji white en Guizhou Green Sword, stuk voor stuk premium theeën. Kijk maar even op mijn theeshop: www.verytastea.com 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *