Cafeïne-Theïne… Of hoe L-Theanine in Matcha ons rustig maakt

Hoe kan dit nu? Want als cafeïne hetzelfde is als theïne..  Hoe komt het dan dat we toch beter zouden kunnen slapen na een kopje thee dan na een kop koffie? Of…. de wat L-Theanine in Matcha en Gyokuro doet met onze hersenen.

Theïne en cafeïne..

zijn technisch gezien identiek en toch…..

Er zijn namelijk drie grote verschillen waardoor thee onze slaap weinig of niet zal beïnvloeden in vergelijking met koffie.

1. Hoewel er bij de droge vormen van koffie en thee dezelfde cafeïne/theïne-waarden zijn gemeten (de theïne-waarden tussen verschillende theeën zijn ook gelijk), zullen er toch grote verschillen optreden bij het zetten van de koffie in tegenstelling tot het trekken van de thee.

Ter vergelijking: Voor koffie gebruikt men +/- 10 gr terwijl je maar 2 à 3 gram thee gebruikt voor dezelfde hoeveelheid water. Daarom is de cafeïne in koffie hoger dan bij thee.

Cafeïne komt voornamelijk vrij bij hoge watertemperaturen. Voor het zetten van koffie gebruikt men meestal kokend water terwijl thee gezet wordt aan een temperatuur van +/- 80°C.

Hierbij enkele voorbeelden : Een kop koffie bevat 75 mg tot 150mg cafeïne terwijl een kop zwarte thee: 60 tot 80mg theïne bevat. Bovendien bevat een Oolong en Pu-erh 40 tot 60mg cafeïne terwijl een Groene en Gele thee: 30 tot 40mg en als laatste een Witte thee: 20 tot 30mg.

Wens je de theïne-cafeïne in uw thee nog te verminderen? Was dan eerst uw thee. De meeste theïne vrij komt binnen de eerste 30 seconden! Wassen in theetermen betekent dat je de thee gedurende 30 seconden laat trekken in warm water (70 à 80 graden) en deze bijgevolg weggiet. Bijgevolg zal dit proces ervoor zorgen dat de theïne met 20 tot 30% vermindert. Onthoudt… de heilzame bestanddelen, die onze gezondheid ten goede komen, komen ook gedeeltelijk vrij en dus giet je deze ook weg.

BESLUIT: De hoeveelheid theïne-cafeïne in uw kopje thee is dus afhankelijk van uw watertemperatuur, de wijze van zetten (veel of weinig thee, losse thee of theezakjes) en de trektijd. Zo zal een infusie afkomstig van een theezakje meer theïne-cafeïne bevatten (door de versnipperde blaadjes) dan een infusie van losse thee. Hierdoor zal de theïne-cafeïnegehalte van een thee die 2 minuten heeft getrokken op hoge temperatuur hoger zijn dan een thee-infusie van een halve minuut op een lagere temperatuur.

—————

Het rustgevende stofje..

2. Theïne-cafeïne in thee bevat L-Theanine, dit is een aminozuur die NIET voorkomt in de cafeïne van koffie. En net dit aminozuur speelt een belangrijke rol bij de rustgevende werking van thee!

Wat doet L-Theanine? L-Theanine is een aminozuur die enerzijds de alfagolven in de hersens stimuleert en anderzijds betrokken is bij de aanmaak van GABA* (GABA die op zijn beurt het dopaminegehalte en serotininegehalte in de hersenen regelt). Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Serotonine beïnvloedt onze stemming, emotie, zelfvertrouwen, slaap, eetlust en onze seksuele activiteit.

* GABA: Gamma-Aminoboterzuur: heeft invloed op onze persoonlijkheid en op het beheren van stress. Andere belangrijke functies van GABA zijn: het helpen ontspannen, verhogen van onze alertheid (nodig bij vergaderingen), verbeteren van de geheugenfuncties (belangrijk bij het studeren), verminderen van stress en angst. Een tekort aan GABA kan zorgt voor angst, hoofdpijn, hartproblemen, hartkloppingen..

Terug naar de L-Theanine…. L-Theanine kan de bloed-hersenbarrière met gemak passeren waardoor dit een kalmerend effect brengt in de hersenen. Hersenen zullen, afhankelijk van de toestand waarin je je bevindt.

De 6 belangrijke hersengolven produceren :

1. Gamma-golven (38 tot 80 Hertz (trillingen) per seconde ): er is een sterke mentale activiteit, je hebt heldere inzichten, een betere waarneming en een hoger bewustzijn. In deze staat ga je extreem veel informatie verwerken.

2. Bèta-golven (15 tot 38 Hertz (trillingen) per seconde ): je bent actief waarbij de aandacht is gericht op de buitenwereld. We zijn in staat om te redeneren, besluiten te nemen, te werken en te discussiëren. Als deze golven te hoog worden, komen we in een oncomfortabele situatie terecht waarbij we angstig of te gestresseerd zijn.

3. SMR-golven (12 tot 15 Hertz per seconde): fysieke rust maar met een sensomotorisch (zintuiglijk) bewustzijn.

4. Alfa-golven (8 tot 13 Hertz per seconde): Onze hersenen zijn ontspannen en in een volledig bewuste staat. Dit gebeurt meestal wanneer we rusten, genieten, wandelen, fantaseren, visualiseren of naar muziek luisteren.

5. Theta-golven (3 tot 8 Hertz per seconde): Deze toestand wordt vooral geassocieerd met een trance-achtige, mentale verbeeldende staat van bewustzijn. Hier verkeren we in een diepe meditatie, een oppervlakkige slaap of wanneer we heel creatief worden. Er is weinig of geen besef van het fysieke lichaam.

6. Delta-golven (0,5 tot 2 Hertz per seconde): Deze golven zijn het sterkst aanwezig wanneer je in een diepe slaap bent. Delta-golven zorgen voor energieherstel tijdens de slaap. Toch kunnen deze golven ook vrijkomen bij geoefende personen in meditatieve toestand.

Besluit: Voordat we de theta- en deltagolven bereiken moeten we eerst de alfagolven stimuleren, L-Theanine helpt deze vrij te maken.

L-theanine wordt heel vlug opgenomen in maag en darmen waardoor we het ontspannend effect reeds voelen vanaf 30 à 40 minuten na inname. Dit is ook het moment waarop de Alfa-golven vrijkomen.

L-theanine kalmeert de zenuwen, vermindert bezorgdheid, verbetert lichamelijke en geestelijke inspanningen en bevordert de concentratie bij het leerproces. Bijgevolg kan je beter in- en doorslapen en worden leer- en concentratieproblemen verholpen. Een onevenwicht in het dopamine-gehalte zou een rol spelen bij ADHD en zelfs bij schizofrenie.

L-theanine zal in tegenstelling tot sommige andere stoffen geen energievermindering, slaperigheid of gebrek aan aandacht teweeg brengen wat leuk meegenomen is.

—————

De antioxidanten…

3. Door de aanwezigheid van een hoog gehalte aan antioxidanten, wordt de opname van theïne-cafeïne in het lichaam vertraagd. Dit resulteert in een langzame opname van de theïne-cafeïne in ons bloed met een langere alertheid tot gevolg. De gekende korte energiepiek en ‘crash’ zoals bij koffie blijft dus uit.

Antioxidanten in thee zorgen ook voor een verbetering van het immuunsysteem.

—————

Besluit: De combinatie van “de manier waarop je de thee zet” + “de aanwezigheid van L-theanine” + “de aanwezigheid van antioxidanten” zorgt ervoor dat theïne-cafeïne GEEN impact* heeft op je slaap.

* Sommige personen zijn overgevoelig voor theïne-cafeïne en kunnen best voor het slapengaan overstappen op kruideninfusies. In de meeste kruidenthee zit GEEN theïne!!

* enkele kopjes groene thee (6) OF 3 kopjes Matcha thee per dag zijn voldoende om van de kalmerende  L-theanine te genieten. Indien meer zal het teveel aan theïne de overhand nemen, wat ongezond is, en je slaap slecht zal beïnvloeden.

In een gemiddelde kop groene thee zit 8mg L-theanine. Een gemiddelde kop Zwarte thee bevat 2,5mg L-theanine, terwijl 1 kop matcha thee 16,85 mg L-theanine  bevat.

Tot slot..: Hangt alles af van de hoeveelheid thee en water dat je gebruikt.

Noot: De hoeveelheid L-theanine die we dagelijks nodig hebben zal van persoon tot persoon verschillen. Zo heeft de gemiddelde mens genoeg aan 50mg, iemand met angstgevoelens en stress 100gr, een kind met ADHD 200mg. Een schizofreen persoon kan met 400gr een matig effect bekomen. Daar groene thee gezonder is dan zwarte gaat mijn voorkeur uiteindelijk uit naar de Matcha of Gyokuro . Bij deze 2 soorten is er relatief meer L-Theanine aanwezig. Dit alles komt door het productieproces. Namelijk het afdekken van de plantages tegen zonlicht enkele weken voor de pluk!

SLAAP LEKKER! 😉

 

Bronnen : http://www.superbrein.nl/hersengolven.html

http://www.iocob.nl/fytotherapie/l-theanine-in-thee-voor-ontspanning.html

Theanine, alertheid en nervositeit

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloed-hersenbarrière

Hersenen uitgelegd in Hersengolven

http://www.valtaf.be/artikel/5491/het-verschil-tussen-theine-en-cafeine/

http://www.iocob.nl/supplementen/suntheanine-rust-uit-thee.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Theanine

http://www.fache-instituut.be/weet_wat_je_neemt/l-theanine

http://adhdhomeopath.com/tag/l-thianine/

http://www.ltheanine.net/

http://ratetea.com/topic/l-theanine-and-tea/33/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Serotonine

http://nl.wikipedia.org/wiki/Dopamine

http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/psyche/27201/je-gezondheid-draait-om-dopamine

One Response to Cafeïne-Theïne… Of hoe L-Theanine in Matcha ons rustig maakt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *