Rozenbottel of Hibiscus. Ken je het verschil?

Rozenbottel is de vrucht van de rozenplant. Rozenbottel vormt zich na de bestuiving van de bloemen in het voorjaar en wordt een rijpe vrucht in het najaar.

Bij Hibiscus wordt de bloemkelk van de éénjarige Rosselle plant gebruikt. In het begin zijn de bloemen wit of geelachtig maar wanneer de vrucht begint te rijpen wordt de bloemkelk vlezig en helderrood. Tegenwoordig kunnen deze op siroop worden gekocht en dienen als een lekkere versiering en versnapering in een glas bubbels.

—————-

De smaak: Bij gedroogde Rozenbottel is de smaak bijna NIHIL bij een infuus (kruidenthee) OF je moet ze op voorhand (24u) laten weken…. ! Hierbij zal de infusie licht zurig smaken.

Hibiscus daarentegen geeft een sterk zurige smaak en doet denken aan de rode bosbes.

Daarom worden bij de meeste kruidenbuiltjes een mengeling van Rozenbottel met Hibiscus aangeboden. Kijk de verpakking maar eens na!

—————-

Gezondheid: Rozenbottel is een echte vitamine C-bom en bevat veel meer vitamine C dan bijvoorbeeld kiwi en sinaasappel, daarnaast bevat hij ook vitamine A,E en K en collageen. Collageen is een eiwit dat de huid strak trekt waardoor je een effect van jongere uitstraling creëert.

Hibiscus is een krachtig anti-oxidant en kan gebruikt worden tegen een hoge bloedruk en slechte cholesterol. Hij verbetert de vetstofwisseling en geeft verlichting bij maagproblemen en kriebelhoest.

—————-

Belangrijke weetjes:

1. Er bestaat ook NIET-eetbare rozenbottel, pluk ze daarom nooit zelf!!!

2. Toevoeging van suiker vermindert de werking van vitamine C!

3. En wist je dat de bladeren van de Roselle plant kunnen gebruikt worden als kruidige variant van spinazie. Deze worden veel  als smaakmaker gebruikt in Senegalese vis- en rijstgerechten.

4 reacties op Rozenbottel of Hibiscus. Ken je het verschil?

 • Beste, als ik Hibiscus thee tegen hoge bloeddruk wil maken, welke delen van de Hibiscus moet ik gebruiken ?
  Alleen de blaadjes, of de ganse kelk ?
  Met dank !

  • Beste Jan, Je kan best de ganse kelk gebruiken maar dan gedroogd en gebroken. Gedroogd omwille van het feit dat bij droging de beschermingswand van de cellen (waar de heilzame bestanddelen inzitten) wordt gebroken, zo zullen de heilzame stoffen in aanraking met water beter worden vrijgegeven. En gebroken : omdat er op deze manier een grotere hoeveelheid aan heilzame stoffen in het water terecht komen! Gebruik zacht water want chloor en reststoffen doen ook afbreuk aan de werking van de goede stoffen! En misschien een leuk weetje…. momenteel zijn er enkele voedingsketens die de volledige hibiscus-kelk op siroop verkopen. Deze worden gebruikt als versiering in een glas bubbels maar is dus ook een gezonde en lekkere versnapering 😉 . Ik wens je nog veel lekkere theemomenten.

 • Beste is het van belang welke kleur van hisbiscus of enkel de rode?

  • Beste Luc,

   Dank voor uw vraag!

   Hibiscus bestaat uit vele soorten: zie link : https://nl.wikipedia.org/wiki/Hibiscus
   Maar het is vooral de Hibsicus Sabdariffa die gebruikt wordt in de voeding of als infusie. Soms worden ze ook wel de Roselle, Jamaicazuring, Rode zuring of Karkade genoemd. Het zijn lichtgele bloemen met in de diepte een rood hart. Het is vooral de kelk, die na de bloei van de bloem (1 dag) wordt gevormd, die grotendeels verantwoordelijk is voor de pittige smaak van hibiscus en die de belangrijkste heilzame stoffen met zich meedraagt. Het is dus niet de kleur van de bloem die van belang is, maar wel de Hibiscus soort en ook niet de bloem maar de achteraf gevormde vlezige kelken die worden gebruikt.
   Mag ik hopen dat deze kleine uitleg U een beter inzicht heeft gegeven over de groei en bloei van Hibiscus, maar vooral.. geniet van deze heerlijke infusie ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *